Одржана седница Скупштине Града Прокупља


Извештај о извршењу буџета Града Прокупља за шестомесечни период, била је једна од најважнијих тачака данашњег скупштинског заседања, за коју је гласало 34 одборника.
Како је истакао члан Градског већа, Саша Стошић, домаћинским пословањем и уштедама остварен је вишак у буџету, што је омогућило већа издвајања за децу и омладину, као и за решавање инфраструктурних проблема. Ове године 180 ученика послато је на бесплатно летовање, што је дупло више него претходне године, а из градског буџета издвојена су и средства за набавку уџбенике за први разред. Тако ће сви ђаци прваци од Града Прокупља добити књиге, ранац и потребан прибор за полазак у школу.
Према речима градоначелника Прокупља, Александра Симоновића, у овој години остварен је реалан суфицит у износу од 73 милиона, вишак средстава у 2018. години био је 343 милиона динара, тако да у овом тренутку Град Прокупље располаже са око 400 милиона динара.
-Желим да истакнем да ћемо знатна средства уложити у пољопривреду, а то нам овакво стање у градској каси и омогућава. На састанку, којем је присуствовао наш народни посланик Дарко Лакетић, разговарали смо са пољопривредним произвођачима, посебно онима који се баве производњом вишње и обавестили их да је локална самоуправа спремна да помогне изградњу хладњаче у коју би уложила милион евра, изјавио је градоначелник Симоновић. Према његовим речима, пољопривредни произвођачи треба се удруже и формирају једно снажно Удружење, да прикупе одређена средства, а део средстава, поред милион евра из градског буџета, даће и Министарство пољопривреде.
Градоначелник Симоновић је рекао да би хладњача била изграђена на простору Индустријске зоне „Хисар“ и да ће тиме бити трајно решен проблем пољопривредних произвођача са овог подручја.
-Још једном апелујем на пољопривредне произвођаче да се заинтересују за програм подршке и субвенција, да припреме потребну документацију уз помоћ Одељења за пољопривреду Града Прокупља и Пољопривредно стручне службе и да конкуришемо, јер 20 милиона која смо определили за село и пољопривредне произвођаче, желимо и да утрошимо, истакао је градоначелник Прокупља.
На данашњој седници, градски одборници дали су сагласност на Нацрт Плана поделе Туристичко-спортске организације Прокупље, као и на Нацрт Одлуке о оснивању Туристичке организације града Прокупља. Издвајањем уз оснивање, оснива се нова установа „Туристичка организација Града Прокупља“. Циљ ове статусне промене је ефикасније пословање функционално различитих области, туризма и спорта.

Скупштина је донела и Одлуку о покретању поступка јавно-приватног партнерства са елементима концесије за реализацију пројекта поверавања обављања комуналне делатности градско-приградског превоза путника на територији Града Прокупља. Усвојен је и Предлог Одлука о приступању прибављања непокретности непосредном погодбом, као и Предлог Одлуке о предлогу Влади Републике Србије за пренос права јавне својине грађевинског земљишта из јавне својине Републике Србије у јавну својину Града Прокупља.
У наставку седнице усвојени су програми рада Дома културе, Културно-образовног центра „Топлица“, Историјског архива „Топлице“, Народног музеја и Народне библиотеке.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*