Организациони одбор одлучио: „Дани вишње 2019“ 5. јула у Прокупљу, а „Сабор вишњара“ 6. јула у Великој Плани

На седници Организационог одбора привредно-туристичке манифестације „Дани вишње 2019“, којом је председавао председник Одбора Мирољуб Пауновић, одлучено је да се ова традиционална манифестација, пета по реду, одржи 5. јула у Прокупљу, а „Сабор вишњара“ 6. јула у Великој Плани.

Осим изложбе пољопривредних и прикључних машина и опреме, договорено је да се одрже стручна предавања на којима би еминентни стручњаци говорили о правцима и перспективама развоја воћарске производње на југу Србије.

-Облачинска вишња је бренд и “црвено благо“ у воћарској производњи на територији града Прокупља. Да би се унапредила и осавременила та производња, неопходна је примена нових сазнања и технологија. Ове промене су неопходне ради опстанка и конкурентности на домаћем и светском тржишту, изјавио је Пауновић и додао да је један од стратешких циљева ових манифестација да се произвођачи вишње и другог воћа упознају са најновијим достигнућима у производњи.

Током трајања манифестације, планирана је и изложба производа од вишања, домаће и кућне радиности, а истакнутим појединцима и удружењима биће додељена пригодна признања.

Говорећи о производњи вишње на територији Прокупља, Пауновић је рекао да је она почела пре скоро 60 година и да су се површине под овим воћем из године у годину повећавале.

-По производњи вишње, Прокупље и Мерошина налазе се на првом месту у Србији. Производњом овог воћа, које се на територији Прокупља налази на површини већој од 2.000 хектара, бави се највећи број наших пољопривредника. Да би у наредном периоду наши произвођачи опстали на тржишту, неопходно је да воћари примене нова научна достигнућа и технологије у производњи и приступе формирању својих удружења или задруге, рекао је он и закључио да ће током трајања дводневне манифестације, за све учеснике, у организацији Дома културе, бити одржан богат културно-забавни програм.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*