Велика посећеност манифестације „Музеји за 10“

Народни музеј Топлице је у току овогодишње манифестације „Музеји за 10“, која је трајала од 13. до 19. маја, обишло 1299 посетилаца.

-Само у Ноћи музеја, имали смо 478 посетилаца. Веома смо задовољни посетом, јер она показује колико је наш програм био добар и садржајан, рекла је координатор манифестације „Музеји за 10“ Маријана Остојић.

Она је објаснила да једнако добру посећеност сваке године у оквиру ове манифестације има и Архео-парк Плочник, који је угостио 200 посетилаца 18. маја, када се обележава Међународни дан музеја.

Тога дана, у Плочнику је одржана традиционална „Велика неолитска журка“, која је окупила радознале, али и све оне који су се већ одавно упознали са тим, шта Плочник заправо представља. Заједно са археологом Народног музеја Топлице, Јулком Кузмановић Цветковић, посетиоци су могли да виде како се некада пекао хлеб, топила руда бакра, као и како су некад становници овог места живели.

Овогодишњи програм је, на велико задовољство организатора, али и публике, био највише посвећен омладини и деци.

-Са њима је најлепше и најлакше радити. Они увек са највише пажње и уложеног труда приступају свему што треба да одраде. Право је богатство имати их као учеснике програма и као публику, увек. Само у Ноћи музеја, у нашој Галерији, три пута, кроз радионице, али и драмски приказ, представили су се ученици Школе „9. октобар“. У току саме манифестације, наступиле су и друге школе са, такође, веома занимљивим програмом, на обострано задовољство, истакла је Остојић.

Завршно вече ове манифестације, садржало је и трибину „Туристички потенцијали Великог Јастрепца“, коју је организовало Удружење „Волимо Јастребац“ из Прокупља, као и мултимедијалну презентацију „Прокупачка тврђава“, коју су припремиле музејски саветник Јулка Кузмановић Цветковић и конзерватор Завода за заштиту споменика културе у Нишу Ивана Цветковић.

Велику посећеност и интересовање, изазвала је и мини радионица писања и цртања, промоција књига и трибина, у оквиру вечери фантастике Удружења Ордо Драконис из Ниша.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*