Озбиљне казне за недисциплиноване ученике

Министарство је предвидело казне за ученике који не поштују дисциплину. Ако деца одбију да раде, биће кажњени родитељи.

Уношење дроге или алкохола у школу, употреба цигарета, „шверцовање“ на час оружја или петарди, угрожавање сопствене и безбедности ђака и наставника – све су ово прекршаји због којих ће ученици убудуће, поред опомене или укора, добити и обавезан друштвенокорисни, односно хуманитарни рад. Ако ученик одбије да у њему учествује, како су потврдили за „Новости“ у Министарству просвете, одговоран је родитељ.

– Законом о основама система образовања и васпитања прописана је одговорност родитеља за активно учествовање у свим облицима васпитног рада са учеником. Уколико то не учини, школа подноси захтев за покретање прекршајног поступка, односно кривичну пријаву ради утврђивања одговорности родитеља – кажу у Министарству.

За бежање са часова, коришћење мобилног телефона усред наставе или ради преписивања, преправљање оцена, уништење или крађу школске имовине – предвиђен је цео спектар могућих обавеза. Ђаци ће помагати у уређивању и одржавању учионице, библиотеке, продуженог боравка, трпезарије, у размештању клупа, чишћењу снега или лишћа, окопавању цвећа или фарбању ограде, у изради школских новина или презентација. Одлазиће у ватрогасну бригаду и информисати се о превенцији заштите од пожара ако бацају петарде. Помагаће дежурним наставницима, запосленима на одржавању спортских терена или хигијене у школи, али и тимовима за заштиту од насиља. Учествоваће у бризи о безбедности млађих ученика уз присуство наставника, помагаће у припремама радионица и предавања. Другарима које су повредили носиће торбе.

У случају повреда забране дискриминације, насиља и занемаривања, и понашања које вређа углед, част и достојанство, предвиђено је и учешће у акцијама Црвеног крста, свратишта, установе заштите деце без родитељског старања… За лакше кршење обавеза добијаће продужетак обавезе редара, писање и презентацију састава на тему у вези са грешком коју су начинили, помагаће у продуженом боравку деци у изради домаћих задатака или учењу.

За све теже санкције обавезан је друштвенокорисни или хуманитарни рад, и њега одређују разредни старешина, одељенско веће, директор или наставничко веће, зависно од тога ко је детету дао укор. Ангажовање детета у овом раду узима се у обзир код закључивања оцене из владања.

–  Циљ увођења Правилника о друштвенокорисном, односно хуманитарном раду јесте да се појача превенција непожељног и неприхватљивог понашања и да се допринесе конструктивном решавању сукоба. Важно је да се у том решавању сукоба користе разноврсни приступи: техника дијалога, школске и вршњачке медијације, саветодавни рад. Тако се ради на развијању друштвено одговорног понашања ученика и свести о последицама сопственог понашања и понашања других – кажу у Министарству.

Директори школа углавном поздрављају доношење правилника.

Извор: Новости

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*