Почела примена електронског рецепта у прокупачком Дому здравља

Од 1. марта у прокупачком Дому здравља, као и у свим здравственим установама у Србији, почела је примена електронског прописивања лекова од стране лекара, односно издавање е-рецепта.

Поводом ове новине у раду, у Дому здравља је одржана  презентација за све изабране лекаре, везана за нови начин креирања електронског рецепта за све видове издавања терапије.

Током презентације, информатичари ове установе дали су потребна  појашњења за рад у овом систему, а све у циљу бржег и ефикаснијег рада лекара.

Према њиховим наводима, нови начин рада смањиће и време које су пацијенти до сада проводили у лекарским ординацијама и пријемним  одељењима, чекајући да им се рецепт одштампа и овери.

-Овакав начин електронског издвања рецепата и лекова, требало би да олакша и унапреди пружање услуга у Дому здравља, казала је директорка ове здравствене установе др Зорица Момчиловић.

-Новина је да се потпуно укида досадашњи папирни рецепт, што значи да пацијент који код лекара долази по своју редовну терапију или због прехладе и неке дуге болести, више неће добијати папирни рецепт већ ће, након посете лекару, отићи у апотеку и апотекару дати на увид своју здравствену књижицу, казала је докторка Момчиловић.

Према њеним речима, рецепт, који је лекар креирао у здравствени електронски систем, приказаће се на апотекарском порталу здравственог осигураника коме је намењен.

-Електронско прописивања лекова скратиће време писања и обраде рецепта, и његову оверу, што ће дати више простора лекарима, како би што више времена посветили својим пацијентима и њиховим здравственим проблемима, истакла је др Момчиловић.

Очекује се да се и посете изабраном лекару, искључиво због прописивања терапије, драстично смање.

У Србији се годишње изда око 60 милиона рецепата, што је досад захтевало и трошкове за штампане обрасце. Очекује се да ће се укидањем папирног рецепта, на годишњем нивоу уштедети око два милиона евра.

Када је плаћање партиципације за лекове у питању, ништа се не мења, тако да ће пацијенти и даље плаћати за неке лекове 50, 100, 200 и 300 динара по рецепту, зависно од тога о коликом се учешћу ради.

Плаћање партиципације од 50 динара остаје и за лекарски преглед, осим за оне пацијенте који су и до сада били ослобођени овог плаћања. Ради се о пацијентима који се лече од дијабетеса, онима који су на дијализи, онима који се лече од малигних болести, добровољним даваоцима крви, пацијентима са минималним пензијама, социјално угроженима болесницима.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*