Подстицаји за повећање сточног фонда

Заменик председника општине Прокупље Мирољуб Пауновић и руководилац Одељења за пољопривреду Срђан Стаменковић обилазе пољопривредна газдинства, што показује да је руководство локалне самоуправе изузетно заинтересовано за развој сточарства на територији општине, изјавио је угледни сточар из Горње Трнаве Радивоје Глишић, који у својим шталама чува осам квалитетних приплодних грла крупне стоке.

Овај регистровани пољопривредник, у сарадњи са стручним службама у Прокупљу, примењује нова сазнања у области сточарства.

Током разговора, Глишић је нагласио да је и ове године од Министарства за пољопривреду, водопривреду и шумарство добио субвенције од 25.000 по једном грлу крупне стоке.

Да би обезбедио храну за своје краве, он обрађује 14 хектара земље. Највећа површина, близу 12 хектара, налази се под пшеницом, тритикалом, јечмом, детелином.

Глишић је истакао да је сточарство таква грана пољопривреде, где треба да се ради сваки дан током године.

Један од стратешких циљева локалне самоуправе је развој свих области пољопривреде на територији општине, изјавио је Мирољуб Пауновић и додао да би пример породичног газдинства Радивоја Глишића требало да следе и други пољопривредници који се баве сточарством.

Он је нагласио да, осим подстицајних средставаи субвенција Министарства, пољопривредници могу да користе и средства локалне самоуправе.

На основу Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја града, расписан је конкурс за доделу подстицајних средстава намењених пољопривреди. Ова средства могу да користе и сточари, по основу вештачког осемењавања, рекао је Пауновић и додао да подстицаји за репродуктивни материјал износе 70 одсто поквалитетном грлу.

Циљ доделе ових средстава је да се повећа сточни фонд и расни састав, закључио је заменик председника општине Прокупље Мирољуб Пауновић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*