Потписани уговори за реализацију пројекта „Прилике за запошљавање и ширење пословања“ у Прокупљу – Обука за 100 ЦНЦ оператера и 60 кројача

Уговоре за реализацију пројекта „Прилике за запошљавање и ширење пословања“, које спроводи Међународна организација за миграције (ИОМ), а финансира Швајцарска влада, данас су у Градској управи Прокупља, потписали градоначелник Милан Аранђеловић и менаџер пројекта у ИОМ-у Моника Петровић. Партнер на пројекту је удружење „Друштво Рома Прокупље“ и Техничка школа „15. Мај“, где ће овај пројекта бити и реализован.


–Веома је значајно и важно да је Прокупље наставило са реализацијом пројекта, који је сада отишао и корак даље. Поред обуке за ЦНЦ оператере, поред стругова и неких додатних опрема, које имамо у кабинетима средње Техничке школе „15. мај“, сада ћемо опремити и кабинете, где ће млади, који су заинтересовани да стекну знање и радне вештине кројача, моћи то и да учине кроз обуку. Овом приликом се захваљујем донаторима, који су препознали потребу нашег града и наше школе. Сада настављамо већ започету успешну сарадњу, која већ неколико година траје, тако што идемо корак даље. Захваљујем се и Међународној организацији за миграције, Влади Швајцарске, која преко своје агенције финансира овакве пројекте. Ово је фантастична могућност за један већи број младих људи, тачније њих 160, колико ће се обучавати у кабинетима прокупачке школе како би постали добри кројачи. Овај пројекат је врло важан за наш град, јер ће младима таква обука, омогућити и да се после тога укључе у сам процес рада, истакао је градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић.
Пројекат „Прилике за запошљавање и ширење пословања“ финансира Швајцарска влада кроз Швајцарску агенцију за развој и сарадњу(СДС).

–Он је део глобалног пројекта „Миграције у функцији одрживог развоја“, који се спроводи у 11 земаља, а једна од њих је и Србија, где је Прокупље, један од три градова који су добили могућност да учествују у њему. Сам пројекат спроводи ИОМ и Програм уједињених нација за развој (УНДП). Ова иницијатива у Прокупљу ће такође бити потпомогнута од стране Швајцарске владе и надамо се да ће бити успешна. Фокус је на запошљавању, односно на обукама, које ће довести до лакшег запошљавања, али и на повратницима из Европске уније. Имамо у плану да обучимо око 160 младих људи, рекла је менаџер пројекта Моника Петровић.
Директорка средње Техничке школе „15. Мај“ Биљана Миленковић је овом приликом рекла да Техничка школа у правом смислу те речи показује зашто постоји.
–Наша школа постоји да би пружала знање и радне вештине и ученицима у средњој школи и кроз формално и неформално образовање. Овај пројекат се спроводи кроз неформално образовање и задатак наше школе је да кроз њега обучи 100 младих људи да израђују делове на ЦНЦ глодалици и ЦНЦ стругу и 60 младих људи за кројење и шивење. Кроз овај пројекат Техничка школа ће добити нови текстилни кабинет, машине у вредности од 14.000 франака и компјутерску опрему у вредности од 6.000 франака. Тако да сада слободно можемо да кажемо, да наша школа има најбоље кабинете, попут многих школа у Србији, а у Топличком округу су нам кабинети, сигурно најопремљенији, нагласила је Миленковић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*