Повеља пријатељства између два града

У француском граду Епону 22. јуна, председници општина Епон и Прокупље, Ги Милер и Александар Симоновић, потписали су Повељу пријатељства  између ова два града.

Повеља пријатељства представља исход вишегодишњег процеса размене и приближавања ова два града. Срби памте ослободилачку улогу генерала Транијеа, који је потиснуо немачке и аустроугарске трупе у Великом рату, октобра 1918.године. Током шездесетих година 20. века град Епон је прихватио стотину породица, које су радиле у околним постројењима. Стога је сасвим природно што општина Прокупље и Епон успостављају и јачају снажне везе, које се учвршћују обостраним учешћем у манифестацијама, чији је циљ шире познавање и разумевање заједничке прошлости.

Потписивање ове Повеље је израз воље за учвршћивањем пријатељских односа, за подстицањем међуопштинске сарадње, разменом и повезивањем грађана Прокупља и Епона на економском, културно-уметничком, образовном и спортском плану, које ће допринети јачем обостраном разумевању европског братства.

После потписивања Повеље пријатељства Епона и Прокупља, скупу у Епону су се обратили председници ове две општине.

Потписивање Повеље је за мене и Општину Прокупље велика привилегија, али и обавеза, да убудуће наше односе свакодневно унапређујемо и обогаћујемо. Пријатељски односи између наших народа и држава, пре свега, као и и историја и све оно што нас је повезивало кроз њу, дало нам је право и повод да потпишемо Повељу пријатељства, рекао је председник Општине Прокупље Александар Симоновић.

Он је овом приликом подсетио присутне и на дане када се родило пријатељство српског и француског народа, када су српски војници, далеко од својих домова крвљу исписали прве странице ове Повеље.

Ги Милер је истакао да је потписивање Повеље пријатељства остварење заједничке жеље Епона и Прокупља, а да три речи „пријатељство, братство и историја“, представљају основу и темељ ове Повеље пријатељства.

-Нека ово братимљење наше две општине учврсти наше односе и угради додатни камен у здање мира. Ово потписивање значи полазну тачку будућих богатих и плодоносних размена и сарадње између наша два града, подвукао је градоначелник Епона Ги Милер.

11 Коментара

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*