Пракса у школском воћњаку

Студенти Високе пољопривредно прехрамбене школе струковних студија у Прокупљу (ВППШ) који се образују на студијским програмима, воћарство и виноградарство и заштита биља, практичну наставу обављају у воћњаку јабука ове високошколске установе. Воћњак се налази у селу Бресничић и заузима површину од 85 ари.

– Стечена знања у учионицама, кабинетима и лабораторијама студенти примењују и допуњују у самом воћњаку. Они се на један практичан начин упознају са свим фазама у производњи квалитетне јабуке, изјавио је проф. др практичне наставе Новица Илић и додао да студенти ту могу да виде резултате примене савремене технологије.

Он наводи да ће овогодишњи род златног делишеса, ајдареда и грени смита, чија се стабла  налазе у четвртој години родности, износити од 30 до 40 тона.

– Цели воћњак је заштићен и покривен противградном мрежом. На прву класу отпада 85 до 95 одсто произведене јабуке, тако да проблема са пласманом неће бити, рекао је Илић и додао да у наредном периоду планирају да на површини од два хектара засаде шљиву и вишњу, а на површини од 83 ара винову лозу. Ови засади ће имати савремене системе за наводњавање.

Основни задатак  школе је да  студенти који се образују у области воћарства и виноградарства и заштите биља, у што већој мери стекну практична знања која би, одмах након стицања дипломе, могли да примене на сопственим економијама или код послодаваца.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*