Европска година културног наслеђа – уметност дељења

Манифестацији Дани европске баштине, која се ове године у Србији обележава темом „Европска година културног наслеђа-уметност дељења“, прикључио се и Нардони музеј Топлице.

– Кроз ову тему акценат се ставља на потребу упознавања и разумевања културног наслеђа као заједничког ресурса, подизању свести о заједничкој историји и вредностима и јачању осећаја припадности заједничком европском простору, рекао је директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић.

Он је додао да је ово добра прилика  да се сви грађани, а посебно деца и млади, укључе у догађаје и пројекте који, кроз промоцију богатог и разноврсног националног и локалног културног наслеђа, наглашавају европско наслеђе и вредности, помажући јачању осећаја припадности европској породици.

Програм манифестације Дани европске баштине у Прокупљу почиње сутра у 10 сати предавањем на тему „Сећање на Велики рат“ у Народном музеју Топлице. Истог дана за 13 сати у галерији „Божа Илић“, планирана је радионица под називом „Уплетимо традицију“ у којој учествују ученици Основне школе „Ратко Павловић Ћићко“. Ученици ове школе учествоваће и у радионици „Топлички јунаци“ у 15 сати и 30 минута на Платоу уметности у подножју Хисара. Вечерњи сати резервисани су за књижевност, те ће тако у 18 сати Културно-образовни центар објавити победнике конкурса „Говоримо ли европским језиком“, а Дом културе организовати књижевно вече под називом „Кујем те у злато речи“. Оба догађаја биће одржана у музеју.

– Поред већ поменутих радионица које ће се догодити и у четвртак, за овај дан је предвиђена и презентација архивске грађе, коју ће одржати  Историјски архив Топлице. То ће се догодити у 12 сати, а сат времена након тога биће представљена изложба и пројекција филма о познатом Прокупчанину, боксеру Братиславу Ристићу Ћурету. За петак издвајамо и лексикографску радионицу „Српски рјечник, српски памтивек“ и друштвену игру-ратна стратегија „Пробој Солунског фронта“ у којој учествују ученици основних школа општине Прокупље, нагласила је координатор ове манифестације Маријана Остојић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*