Виртуелна поставка и мобилна апликација о Гвозденом пуку

У Народном музеју Топлице представљена је виртуелна поставка и мобилна апликација „Гвоздени пук у ослободилачким ратовима Србије 1912-1918.“ Апликацију за мобилни телефон урадила је Архимедиа група из Ниша.

– Ово је један нови мултимедијални начин приказивања историјских података, где посетилац, помоћу нове технологије, може да се информише о садржају везаном за саму апликацију. Овде се конкретно ради о Гвозденом пуку и о свим детаљима везаним за њега, рекао је Душан Татић са Електронског факултета у Нишу, који је прокупачкој публици представио виртуелну поставку и мобилну апликацију о Гвозденом пуку.

Он је додао да апликација садржи историјске податке и чињенице, који ће заинтересоване информисати о важности и значају најодликованијег пука српске војске Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“, познатијег као Гвоздени пук.

– Апликација ће моћи да се допуни уколико се дође до нових података. Она говори о кретањима и дешавањима везаним за овај славни пук и његове јунаке. Садржи и све битке у којима је пук учествовао, носиоце Карађорђеве звезде, њихове фортографије и биографије, као и места у свету где су подигнути споменици овом славном српском Гвозденом пуку, истакао је Татић и додао да постоји идеја да апликација буде вишејезична и да добије звук, тако што ће највероватије неки глумац прочитати њен садржај.

Према речима директора Народног музеја Топлице Дарка Жарића, биографски подаци о свим носиоцима Карађорђеве звезде који су именовани на бетонским стубовима у Спомен парку, могу се прочитати када се мобилни телефони приближе бетонској коцки и уз помоћ интернета, на телефону ће се појавити подаци о тој личности.

Укупан број носилаца Карађорђеве звезде је 255, а међу њима је и 26 оних који нису били у Гвозденом пуку, али су носиоци овог највећег српског ратног одликовања и из Топлице су.

– На бетонским коцкама исписана су имена свих наших славних јунака из Гвозденог пука. Тако су двоструки носиоци овог престижног одликовања уписани на по једној коцки, а једноструки носиоци, по двојица на једној коцки, нагласио је Дарко Жарић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*