Председник Републике Србије Александар Вучић откриће споменик славним јунацима

Поводом обележавања стогодишњице ослобођења Прокупља у Првом светском рату и откривања споменика Другом пешадијском пуку „Књаз Михаило“, познатијем као Гвоздени пук, Општина Прокупље, под покровитељством председника Републике Србије Александра Вучића,  организује богат културно- уметнички програм. Он ће почети 8. октобра изложбом „Наша историја, ваша сећања“, која ће бити отворена у галерији „Божа Илић“. Изложба ће, кроз различите фотографије и документа, подсетити на догађаје приликом ослобађања српских градова од стране Источне армије, породична сећања на француско-српску војску и цивилну солидарност. Сат времена касније у прокупачком Дому културе биће одржан квиз ученика основних и средњих школа у коме ће учесници показати колико знају о Првом светском рату и славним јунацима Гвозденог пука.

Ова установа културе ће истог дана од 18 часова прогласити најбоље ликовне и литерарне радове прокупачких ученика, који су писали на тему „Гвоздени пук“. За 20 сати у Народном музеју Топлице заказано је гусларско вече под називом „Витез Гвозденог пука“.

Презентацијом виртуелне поставке и мобилне апликације „Гвоздени пук у ослободилачким ратовима Србије 1912-1918“, Народни музеј Топлице ће у 18 сати, овим делом програма, наставити обележавање ове важне манифестације. Промоција допуњеног издања књиге „Бесмртници Гвозденог пука“, у којој ће бити поменути погинули и одликовани редови, подофицири и официри, заказана је за 19 сати у Народном музеју Топлице.
Монодраму „Милунка Савић“ за прокупачку публику, али и све њене госте, извешће глумица Југословенског драмског позоришта Весна Станковић у Дому културе у 20 сати.

Свечаности  поводом обележавања ових важних историјских датума у нашем граду биће настављене и 10. октобра промоцијом књиге „Гвоздени пук“ аутора Дарка Николића у прокупачком музеју у 18 сати. У 20 сати у Дому културе почиње Вече патриотских песама.

За четвртак 11. октобар у 12 сати заказан је Округли сто на тему „Гвоздени пук – најодликованији српски пук“. Истог дана у 18 биће одржана промоција репринт издања књиге пуковника Јована Наумовића „Са Гвозденим пуком 1912.“  У 20 сати у Дому културе биће одржана свечана академија.

Председник Републике Србије Александар Вучић откриће споменик овим славним јунацима на стогодишњицу ослобођења Прокупља у Првом светском рату 12. октобра 2018. године у 11 сати.

Са овог места храбри јунаци Гвозденог пука, кога су чинили борци из Топлице, Пусте Реке и Јабланице, кренули су у одбрану своје части и свог огњишта, а сада се њима у част, постављањем споменика, Топлица и цела Србија поклонила и захвалила.

Овај споменик је урадио прокупачки вајар Чедомир Ристић. Он ће будуће генерације подсећати на јунаштво, истрајност и непоколебљивост надалеко чувених јунака  Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“ познатијег као Гвоздени пук, којим треба да се поносе.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*