Природни и ефикасан начин у борби против стрија

Стрије се обично појављују као паралелне пруге или линије на површини кожи. Ове линије су углавном дуге и танке и разликују се по боји и текстури од нормалне коже.

Стрије не добија свако. Да ли ћете да их добијете зависи од типа коже који имате. Колаген је протеин у кожи, који чини кожу еластичном и растегљивом и веома је важан предуслов за добијање ових линија. Ако имате пуно колагена у кожи, мање је вероватно да ћете их добити.

Пре него што се појаве стрије, угрожена кожа постане танка, спљоштена и розе боје и може се осећати свраб. Стрије се онда појављују као црвене или љубичасте линије, али могу бити и ружичасте, црвенкасто-смеђе или тамно смеђе боје, у зависности од боје коже. Када их додирнете прстима, можда ћете осетити благе неравнине, испупчења или удубљења на кожи, пре него што коначно постане равна. Понекад могу да сврбе или чак боле. Како линије постају равније, почеће да мењају боју у белу или сребрно сиву и да нестају. Стрије обично бледе и постају мање уочљиве током времена, а то понекад може да потраје годинама.

Представљамо вам 5 трикова за уклањање стрија које можете применити у оквиру своје кућне неге, уз помоћ састојака који су вам сигурно већ на дохват руке.

Сок од лимуна

Витамин Ц, којим ова тропска воћка обилује, има веома повољан утицај на нашу кожу, јер поспешује производњу колагена, чиме се побољшава и еластичност коже. Такође, пошто лимун садржи природне киселине, оне јако ефикасно уклањању мртве ћелије коже са површине.

Посебно је лимун познат по свом ефекту бељења, па је то још један разлог због ког је моћан савезник у борби против стрија.

Све што треба да урадите јесте да исцедите сок лимуна на оне делове вашег тела на којима је присутан проблем са стријама – оставите га да делује 10 минута, па исперите млаком водом.

Алоја вера

Још једна моћна биљка. Изузетна је по својој моћи зацељивања, снажан је антиоксиданс, обнавља ћелије коже, а такође у себи садржи и колаген, што је посебно хранљиво по кожу.

Уколико никад раније нисте користили алоја веру, прво пробајте мало овог гела на зглобу како бисте били сигурни да нисте алергични на њу. Ако је све у реду, онда гел од алоја вере добро утрљајте на стрије, оставите да делује 10-15 минута, па исперите млаком водом.

Рицинусово уље

Рицинусово уље када су теме улепшавања и неге у питању, дефинитвно има широку примену. Ово уље је сјајно за хидратацију коже, а то што обилује рицинолном киселином га чини и јако ефикасним у борби против стрија.

Утрљајте рицинусово уље на делове коже који су проблематични, потом их увијте пластичном провидном фолијом, оставите уље да делује око 20 минута до пола сата, па исперите млаком водом.

Кокосово уље

Кокосово уље је такође моћно средство за хидратацију! Обилује и лауринском киселином, која је ефикасна у погледу опоравка коже. Зато је можемо применити и у оквиру третмана против стрија – иако их само кокосово уље не може уклонити, свакако ће омекшати кожу.

Умасирајте кокосово уље на стије и оставите кожу да скроз упије.

Пилинг од шећера

Шећер ће уклонити мртве ћелије коже око стрија, као и убрзати циркулацију.

Помешајте шећер са топлом водом у оној пропорцији у којој је потребно, како бисте добили густу пасту. Потом масажним покретима утрљавајте пасту на стрије око 2-3 минута, па исперите млаком воодм. Најбоље би било да овај третман понављате 2-3 пута недељно.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*