Стратегија за подстицај рађања – не користе се законске могућности

 Стратегија за подстицај рађања од 1. јула ступа на снагу. За прво дете мајке ће добијати, једнократно 100.000 динара, а министарка задужена за демографију и популациону политку, Славица Ђукић -Дејановић каже: „Мере које проистичу из стратегије су да ће две године свако друго рођено дете у породици добијати 10.000 динара, а свако које је треће или четврто рођено дете у породици, добијаће 12.000 или 18.000 динара. Поред тога, 600 хиљада парова не може да има децу; за све оне који су до сада из биомедицински потпомогнуте оплодње добили једно дете, даће се могућност да о трошку РФЗО имају три нова покушаја да ти малишани имају бату или секу“. Контролу исплаћивања тог новца гарантоваће контрола Скупштине, која ће донети измене и допуне закона, као и јавност која треба да буде коректор идаоцењује да ли се те мере спроводе.

 

Министарка каже и да су се бавили усклађивањем рада и родитељства и истраживали шта највише смета родитељима који су запослени: „Ми у закону о раду имамо лепо регулисане неке теме – родитељ детета до три године не може да ради у поподневној или ноћној смени, а да није сам то тражио; родитељ детета до седам година може да бира смену, да ли ће да ради „part time“; све те облике нити траже запослени, нити послодавци нуде. Не користе се законске могућности, родитељи из страха, шта ако нешто тражим шта ће бити, а послодавци јер мисле на профит“. Поред тога, Славица Ђукић – Дејановић додаје да послодавци не смеју да дискриминишу неког ко има дете или се вратио на посао после дужег боловања и додаје да због тога инспекције морају бити интензивније: „Морамо да повећамо број инспектора, да охрабримо људе да кад пријаве случај нису урадили ништа што је лоше“.

Она сматра и да Србија нема довољно вртића, као ни едукованих људи који би радили. Истиче да би едукација у вртићима морала бити у складу са потребама, а да је приоритет локалних самоуправа, у том смислу, довољан број вртића. „Задатак свих земаља је да предшколско, основно и средње образовање буду обавезни и бесплатни и ми смо се на то обавезали конвенцијом УН“.

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*