Пројекат „Буди друг-пријави насиље“ као резултат програма „Школе за 21. век“


Наставници Основне школе “Никодије Стојановић Татко“, недавно су били су део програма „Школа за 21. век“, тако што су прошли обуку у оквиру овог програма. На семинару, под називом „Настава која подстиче критичко мишљење и решавање проблема“, који је одржан у Прокупљу, њих осморо се упознало са применом нових метода учења. Овај семинар су одржали представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Школске управе у Нишу, Нена Радовановић и Данијела Стефановић, у организацији British Council.

Школа је том приликом добила 50 микробит уређаја, које ће моћи да користи у настави.
-Циљ овог програма био је да се подржи развој способности критичког мишљења и вештина решавања проблема програмирања у току редовних и ваннаставних школских активности. Осам наставника наше Школе је имало прилику да сазна о неким новим начинима учења на том семинару. Нове методе и начине учења применили смо одмах по завршетку обуке. Једнако важно јесте и то да смо формирали Клуб за програмирање у настави. То је урадио наставник информатике Драгорад Радуловић, а онда смо сви заједно урадили пројекат на тему вршњачког насиља. Назив нашег пројекта је “Буди друг-пријави насиље“, рекла је координатор овог пројекта у Школи “Татко“ Биљана Миленковић.
Циљ ове обуке је био, како наводе у Школи, и да се представе кључни концепти и теорије, које се односе на кључне компетенције, а посебно на критичко мишљeње и решавање проблема, микробит уређаје и клубове за програмирање, као и на руковођење (лидерство), тимски рад и управљање променама. Поред тога, циљ програма је био и да мотивише учеснике да омогуће, предводе и подстичу промене у својим школама.
У пројекат „Буди први-пријави насиље“, који је резултат обуке и део програма „Школа за 21. век“, учествовало је 448 ученика, као и 23 наставника.
Циљ овог пројекта, био је подизање свести код ученика о вршњачком насиљу и његова превенција кроз упознавање са појмом вршњачког насиља, његовим формама, распрострањености, последицама и начинима на које се оно може превазићи, као и о акцијама које ученици могу да предузму уколико трпе или су сведоци вршњачког насиља.
У холу ове Школе, представљен је сам пројекат, који се састоји од „кутије поверења“, ликовних и литерарних радова ученика и филма, који је снимљен на тему насиља.
-Морам да истакнем да смо у изради овог нашег пројекта, имали подршку локалне самоуправе и јавних институција у нашем граду, истакла је Биљана Миленковић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*