Прокупачки Музеј припрема прву енциклопедију о Топлици


Народни музеј Топлице је недавно покренуо веома важан и значајан пројекат. Реч је о првој енциклопедији о Топлици, која би, уколико све тече по плану, требало да буде објављена за три године.
-Ради се о великом пројекту. Са писањем би требало да се крене већ 1. јануара 2020. године. Око овог пројекта су окупљени људи из Топлице, еминентни историчари, хроничари збивања у нашем крају, који пре свега воле свој родни крај, али га и добро познају. Оно што морам посебно да истакнем, јесте да се у целу ову причу укључио огранак САНУ у Нишу и да ћемо у наредних месец дана потписати протокол о сарадњи, истакао је директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић.
Он је додао да је прокупачки Музеј себи поставио циљ да на једном месту има све о Топлици.
-Енциклопедија ће садржати биографије познатих и признатих људи из Топлице, њихове фотографије, али и фотографије важних установа и објеката. У њој ће онда сви заинтересовани наћи разјашњене појмове и одреднице о насељима и селима. Забележићемо и географске појмове, различите називе биљног и животињског света у Топлици. Неће изостати ни објашњења о археолошким локалитетима, архитектури, истакнутим спортским радницима, књижевницима, музичарима, црквама, индустрији у Топлици, али и многим другим стварима, које ће сви будући истраживачи моћи да пронађу баш у њој, нагласио је директор Музеја Дарко Жарић.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*