Промоција монографије „Ратници Гвозденог пука” сутра у Зрењанину

 

 
 

Народни музеј Топлице, сутра у 18 часова гостује у Зрењанину, када ће се тамошњој публици у њиховом музеју, представити изложбом, која говори о најодликованијем пуку српске војске, под називом „Гвоздени пук“ и монографијом „Ратници Гвозденог пука“, аутора историчара, музејског саветника Дарка Жарића.

-Повод нашег гостовања је 105 година од ослобођења Зрењанина у Првом светском рату, а све ће се дешавати у Народном музеју Зрењанин, где су надлежни кустоси историчари Лазар Сретеновић и Владисалава Игњатов. Публика ће моћи да се упозна са историјатом пука и да види део ордења и медаља које је освојио. Ову изложбу, сви заинтересовани у овом граду, моћи ће да погледају до краја 2023. године, рекао је историчар Жарић.

Аутор изложбе подсећа да је „Гвоздени пук“ основан 1912. године, а за шест година ратовања постао је најодликованији пук српске војске икада и добио назив „Гвоздени пук“. Учествовао је у свим значајним биткама и био је јединица која је ослободила Велики Бечкерек, 17. новембра 1918. године.

-У монографији „Ратници Гвозденог пука“, коју ћу у оквиру изложбе представити, приказан је ратни пут „Гвозденог пука“ од 1912. до 1918. године. Описане су све значајније битке овог пука, почев од Кумановске 1912, битке на Брегалници 1913, Церске битке, Колубарске битке 1914, Горничевске 1916. и остале борбене операције на Солунском фронту током 1916-1918, истакао је музејски саветник, историчар Народног музеја Топлице Дарко Жарић.

Он је нагласио да је ово прва књига о „Гвозденом пуку“, која је недавно представљена и ван граница наше земље, у Скопљу.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*