Редакција Прокупачких вести дневно објављује национално јело држава које нису признале (не)зависност Косова- Алжир

КУСКУС
Кускус је национално јело у Алжиру док се рецепти разликују из једног града у други, из једног села у друго. Сервира се са више врста сосова : с месом или без меса, свежим и сувим поврћем, са пролећним травама, без соса једноставно на пари. Све врсте меса улазе у спремање кускуса : говедина, јагњетина, телетина, пилетина, риба, шкембе, дивљач, зец.
Постоји и слатки кускус са грожђицама, с медом, са датулама.
Посебно је леп свадбени кускус.
Кускус је комплетно јело у коме се налазе : протеини, здрави шећер, влакна као и сви витамини.
Такође треба знати да постоје три калибра зрна кускуса а то су : крупни, средњи, ситни. Ситни калибар је намењен за слатки кускус.
Осим тога при спремању кускуса треба знати да се домаћи кускус не пере док се индустриски т.ј суви пере.

КУСКУС са црвеним сосом-Кускус марга хамра
Сéтиф

Потребно :

Кускус средњег калибра (у принципу добра мера је 50 грама кускуса по особи)
500-800 гр меса (плећка, бут или јагњећи филет),
Један велики црни лук,
Пире од три свежа парадајза,
2 супене кашике концентрованог парадајза размућеног у мало воде,
1 кашика алеве паприке,
1 љута паприка,
1 кафена кашика црног бибера,
3 супене кашике уља,
1 руковет коријандера,
2-3 младе тиквице,
2 -3 младе шаргарепе,
Шака леблебија које се дан раније потопе у воду да набубре и мало скувају прије него што се додају на месо.
2-3 младе беле репе,
Путер,
Вода,

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“60″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

Припрема

Лук се очисти, ситно иецка и пржи на уљу у лонцу, затим се дода иечено на веће
комаде месо, да се динста.
Потом се налије 1,5 литар воде или јухе и пусти да прокува. На ово се дода пире од три свежа парадајза, растворени концентровани парадајз, 1 кафена кашика слатке или љуте алеве паприке, унапред куване леблебије, со ,бибер, прстохват коријандера или сувог самлевеног коријандера, те остави да кува.
За време кувања меса,огулити и изрезати поврће а може се оставити и читаво ако је то
младо поврће.
Кад је месо упола укувано треба га извадити као и леблебије а бујон-јуху пасирати.
После пасирања поново сјединити јуху, месо, леблебије, и додати опрано огуљено поврће.
Пазити на ниво воде и густоћу течности, проверити зачине, евентуално убацити једну љуту
паприку која ће дати посебну арому а и бољи укус кускусу.
На спремљени топао кускус на сваки тањир сервирати један део поврћа и комад меса те
залити сафтом који је чорбаст а то једну до две кутљаче. Пазити да се кускус не преплави сафтом.

Парење кускуса :

У лонац за кускус који се зове кескес у доњу партију ставити три литра воде да врије и поклопити.
За то вријеме суви кускус ставити у ширу тепсију, полити водом да се опере те оцедити на густу цедиљку.
Посебно пазити да се кускус не набије.Добро поклопити ради максималног парења.
Оставити да се пари око 20 минута.Чим пара почиње да пробија зрнца пребацити напарени кускус у широку тепсију.
Пошто је лонац за кухање још увек на ватри поново вратити кускус да се пари још20 минута.
Поново опрати водом и расути груде кускуса. Ако кускус није мекан, влажан поновити и по трећи пут парење.
Повући са ватре, дрвеном кашиком разабрати зрнца,додати грумен путера или маслиновог уља а то наравно у тепсији.
Добро припремљен кускус је онај чија су зрна послије кувања на пари, мека,влажна, надувена и масна.

Уз све врсте кускуса служи се кајмак или кисело млеко.
Грожђе, лубеница, диња , кад је то сезона, су одличан десерт.

Овом акцијом, наша редакција подржава идеју о упознавању грађана са националним јелима пријатељских земаља.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*