Са седнице Градског већа: У Прокупљу спомен-обележје у знак захвалности руском народу за помоћ током НАТО агресије

????????????????????????????????????


На данашњој седници Градског већа разматран је и усвојен нацрт Одлуке о изградњи спомен-обележја, које ће, ако се одборници сложе, бити подигнуто у Прокупљу у знак захвалности руском народу на великој и братској помоћи у време НАТО агресије на нашу земљу 1999. године.

-Веће је утврдило предлог и послало га на разматрање Скупштини Града. Ако предлог буде усвојен, приступиће се изградњи споменика који би требало да буде откривен 12. маја ове године, на дан када је пре 20 година Руска Федерација за време НАТО бомбардовања упутила у Прокупље хуманитарни конвој са аеромобилном болницом. Ту је било 40 лекара, остало медицинско особље…, рекао је заменик градоначелника Прокупља Мирољуб Пауновић.

Он је подсетио да су Руси остали у Прокупљу до краја НАТО агресије и у ситуацији сталних ваздушних напада пружали здравствене услуге и помоћ становништву Топличког округа и збрињавали и лечили рањене и повређене грађане од НАТО пројектила.

-Подизањем овог спомен-обележја, Прокупље би се на најбољи могући начин одужило руском народу и указало му захвалност за заштиту коју нам је пружио у једном од најтежих периода у нашој историји, истакао је Пауновић.

Према његовим речима, биће формиран и Организациони одбор за изградњу спомен-обележја, који би у наредном периоду усвојио идејно решење и спровео јавну набавку и изградњу, како би споменик био завршен и откривен на двадесетогодишњицу доласка руских хуманитараца у Прокупље.

У плану је да спомен-обележје буде постављено испред прокупачког Дома здравља, на месту где је пре 20 година била лоцирана „Руска болница“.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*