Скупштина Града Прокупља – Ребаланс буџета и бесплатан градски превоз за социјално угрожене

 

 

На данашњој, четвртој по реду седници Скупштине Града Прокупља у новом сазиву, разматрани су многи предлози и донете одлуке у циљу још бољег функционисања града.

Једна од данас најважнијих Олука Скупштине била је измена Одлуке о буџету који за ову 2020. годину  износи 1.748.186.230 динара.

Ту одлуку за скупштинском говорницом образложио је члан Градског већа задужен за финанасије Саша Стошић, који је истакао да се ребалансом буџета омогућава нормално функционисање града и наставак градње капиталних пројеката планираних у овој години. Такође је истакао и обавезу редовног финанасирања директних и индиректних корисника буџета као и исплату рате кредита „Uni Credit Bank Srbija a.d.“Стошић је нагласио да је ове године због пандемије корона вируса а и временских непогода праћених поплавом био појачан рад Јавног комуналног предузећа „Хамеум” па је то предузеће морало да буде финансијски помогнуто са 44 милиона. Такође је нагласио да ће средствима од осам милиона динара бити завршено опремање нове  кухиње у ПУ „Невен” и изграђено ново игралиште за децу у склопу те установе.

 

Међу бројним тачкама које су се данас нашле на дневном реду Скупштине посебну пажњу одборника привукла је Одлука о субвенционисању градског превоза за социјално најугроженије категорије грађана, међу којима су самохрани родитељи без запослења и пензионери чије пензије нису веће од 11. 000 динара.

Говорећи о овој Одлуци градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић је похвалио хуманитарне организације на чији предлог се ова тачка нашла пред одборницима.

Он је истакао да ће овом Одлуком бити обухваћено укупно 950 социјално најугроженијих грађана Прокупља, као и да ће за те намене из градског буџета бити издвојено 1.700. 000 динара.

-Ми знамо да у Прокупљу живи 2,5 хиљаде пензионера чије пензије нису веће од 15. 000 динара, и да и њих треба на исти начин сагледати, али на жалост наш буџет нам за сада то не дозвољава, истакао је градоначелник Аранђеловић.

 

Он је обећао да ће у оквиру концесионог уговора са будућим предузећем које ће вршити превоз путника на територији града, сагледати и ту категорију становника, како би се и они градским превозом возили  бесплатно.

На дневном реду нашло се и  разматрање Предлога Одлуке о смањењу броја деце у групама ПУ „Невен“ за 20 одсто.

Како је образложено на тај начин би се смањиле листе чекања и велике гужве за упис деце у вртић. Истом одлуком број деце у предшколским групама је умањен за 20 одсто, па ће сада бити довољно и петоро деце да би се група формирала.

На данашњој седници која је обиловала тачкама, усвојен је и Предлог Одлуке плана о генералној регулацији Прокупља и разматран Предлог решења за подстицај пољопривредне производње у 2020 години у свим областима.

Говорећи о овом предлогу заменик градоначелника Прокупља Дејан Тонић је нагласио, да ће ове године са 12. 800. 000 динара бити субвенциониран развој пољопривреде на подручју Града Прокупља. Посебно је истакао, да ће предност у добијању средстава имати млади пољопривредни произвођачи, који ће добити 10 одсто више средстава од планираних.

У наставку седнице прокупачке Скупштине усвојени су извештаји о раду и финансијски извештаји за 2019. годину, као и измене Статута свих прокупачких установа културе. Такође су усвојени извештаји о раду Центра за социјални рад, Јавног предузећа за урбанизам и уређење и Спортског центра.

Седница Скупштине данас је по први пут од њеног формирања у новом сазиву, одржана у скупштинској сали Градске управе Града Прокупља, уз поштовање физичке дистанце и ношење заштитних маски у циљу спречавања ширења корона вируса.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*