Зорана Михајловић уручила кључеве станарима у насељу

 

 
 

Потпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за инклузију Рома и Ромкиња, Зорана Михајловић, данас jе уручилa кључеве нових кућа станарима ромског насеља Мала Губа. Дванаест ромских породица у Прокупљу добило је нов кров над главом. У њима  ће живети 68 људи, међу којима је 45 деце, која ће имати боље услове за живот, одрастање и учење.

Ти објекти за становање изграђени су средствима Европске Уније у вредности од  око 1,3 милиона евра кроз пројекат „Побољшани услови живота Рома у Прокупљу“. Овим пројектом уређено је и  део корита реке Топлице и Стражавачке реке, и изграђен бедем у дужини од 221 метра на Топлици и 167 метара на Стражавачкој реци.

На овај начин решено је стамбено питање 12 најугроженијих ромских породица из насеља Мала Губа, чије су трошне куће страдале приликом поплавe. Поред потпредседнице Михајловић, кључеве су доделили и шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици,  градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић, председник Националног савета за Роме Далибор Накић.
Свечаној церемонији присуствовали су народни посланик из Топлице др Дарко Лакетић, начелник Топличког управног округа Златан Миљковић и државни секретар Зоран Лакићевић .

 

-Драго ми је да сам данас овде и да могу да кажем да смо урадили једну добру и важну ствар. Дванаест ромских породица добило је кључеве за нови дом, али то није све. Заједно са Европском унијом, која јесте не само наша подршка, него и финансира највећи део управо ових пројеката за инклузију Рома и Ромкиња, урадили смо или реконструисали и  направили станове за преко 200 породица. Хиљаду Рома и Ромкиња добило је своје станове и на тај начин решило своје стамбено питање, рекла је потпредседница Михајловић и додала да се захваљује градоначелнику Аранђеловићу, који  се понудио да заједно реше и питање опремања станова.

-Ови станови јесу лепи и у њима је све чисто, али морају постојати и неке основне ствари које су људима потребне да могу да живе нормално у њима. Тако да ћемо се ми из министарства и Град Прокупље потрудити да и то обезбедимо. Наставићемо да радимо и на још једном новом пројекту из ИПА, за који је око 60 милиона евра опредељено од Европске Уније, на чему се посебно захваљујем у име Владе Републике Србије. Одобрено је 20 милиона евра управо за социјално становање, не само за Роме и Ромкиње, него и за особе са инвалидитетом, за жене жртве насиља и за младе брачне парове. Ми ћемо заједно наставити да радимо и то је оно партнерство, за које ја мислим да је једнако важно као и сви основни принципи, које желимо да испунимо. Ми морамо да радимо заједно – Влада Србије, локалне самоуправе, Европска унија и да учинимо све што можемо, да услови живота буду једнаки за све, истакла је потпредседница Михајловић.

 

Она је нагласила да без обзира на то колико пута будемо говорили да нема разлике и да смо сви једнаки грађани ове земље, у реалном животу није тако.

-Претходних неколико година успели смо да повећамо број деце ромске популације која се уписују у средњу школу, да повећамо број студената Рома, али  нисмо задовољни, јер тога мора да буде више. Дакле, школа је једнако важна, али с друге стране успели смо да смањимо смртност ромске деце, укључујући здравствене медијаторе, где год смо то могли. То је заједнички рад Европске уније, Владе Републике Србије и локалних самоуправа. Оно што ја могу да обећам испред Владе, јесте да ћемо наставити да градимо нове куће и станове, али да ћемо се једнако укључити у уклањање свих стереотипа дискриминације када причамо о Ромима и да учинимо ваше услове живота једнаким са свим другим условима живота у Републици Србији, нагласила је потпредседница у овом ромском насељу у Прокупљу.

 

Важну ствар за будућност и нова радна места, она је навела нови ауто-пут, који треба да почне да се ради.

-Тендер, којим ћемо доћи до извођача, биће објављен у октобру месецу ове године. Новац је обезбеђен. Један део тог новца је грант и износи 40 милиона евра, 100 милиона евра је уговор, који је склопљен са Европском инвестиционом банком и 85 милиона евра је уговор који ће бити склопљен са Европском банком за обнову и развој. Ја се искрено надам да ћемо извођаче добити и да ћемо у марту следеће године, бити овде сви заједно када ће почети радови на ауто-путу Ниш  Плочник, у дужини од 33 км. То је управо важно за компаније које треба да дођу, за нова  радна места, за боље услове живота о којима причамо. Нико у Србији није заборављен, ни Роми, ни сви други. Потрудићемо се да и комунална и саобраћајна инфраструктура буде достојна сваког грађанина наше земље, закључила је потпредседница Владе Републике Србије, Зорана Михајловић.

Шеф Делегације Европске Уније у Србији, Сем Фабрици, нагласио је да су инклузија, остваривање фундаменталних права, одрживост и партнерство четири кључне тачке, на којима се базирају пројекти посвећени укључивању Рома и Ромкиња, али и свих других.

-Прва је инклузија, јер је ромска заједница највећа етничка заједница у Европи, али и она која је највише изоловна и изложена дискриминацији. Наш посао јесте да укључимо Роме у друштво, рекао је Фабрици.

Друга тачка, како је додао, јесте да Роми и Ромкиње имају фундиментална права, а то су смештај, образовање и запослење, као и да се кроз пројекте Србија и Европска Унија заједно боре да би им то остварили.

Фабрици је нагласио да је трећа тачка, одрживост која подразумева да се на положају ромске заједнице континуирано ради, а четврта тачка односи се на партнерство између Европске Уније, Србије и локалне самоуправе, како би се све то лакше остварило.

Он је закључио је да је Европска Унија у последњих неколико година уложила бесповратно 30 милиона евра за пројекте за инклузију Рома и Ромкиња у Србији. Само у прошлој години одобрила је 1.000 стипендија за образовање ромске деце и наставља да ради на легализацији станова и кућа за 2.000 Рома.

Начелник Топличког управног округа, Златан Миљковић, овом приликом је честитао станарима на новим кућама и нагласио да ће се за неколико месеци остварити вековни сан свих грађана Топлице, а то је да ће почети изградња ауто-пута Ниш-Плочник-Мердаре- Драч.

 

-То није обичан ауто-пут, већ прилика да се млади задрже у Топлици. Довешћемо нове инвеститоре, отворити нова радна места и запослити Топличане, који ће остати на својим огњиштима. Овом приликом се захваљујем председнику Републике Србије Александру Вучићу, потпредседници Владе Зорани Михајловић, као и Влади Републике Србије на помоћи коју пружају Топлици, која је то одувек знала да цени, истакао је Миљковић.

Градоначелник Прокупља, Милан Аранђoловић, је поздрављајући станаре нових ромских кућа, обећао да ће се Град Прокупље, потрудити да у наредних неколико дана, у сарадњи са локалним привредницима, из локалног буџета одвоји одређена средства за куповину основног намештаја.

-Посебно ми је драго што ће у овим кућама свој нови живот започети 45 деце , од укуно 68 станара  – рекао је Аранђеловић.

 

Након завршетка  церемоније доделе кључева шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици разговарао је са  руководством Града Прокупља и Топличког управног округа у згради Градске управе. Састанку је присуствовао и народни посланик др Дарко Лакетић.

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*