Срце „Гвозденог пука“ куца у свима нама

„…крв није вода!

Као потомак јунака ,,Топличког ГВОЗДЕНОГ ПУКА“ ,и ја сам у име окружног одбора савеза удружења потомака ратника за Топлички округ положио венац нашим ПРЕДАЦИМА у част победе и слободе коју нам оставише да је чувамо за своје потомство.

Да,СРБИ СЛАВЕ ДАН ПОБЕДЕ А НЕ ПРИМИРЈА ! Срби су то извојевали кроз крваве битке у којима су побеђивали! Тај Други пешадијски пук,,Књаз Михајло“ првог позива,који је био мобилисан у Прокупљу почетком октобра 1912.године од људства са прокупачке окружне пуковске команде кога су сачињавали војни обвезници од 21.до 31 године живота. То  не може и не сме ни данас после сто година и никада да се заборави.“ – изјављује наш саговорник Зоран Грујовић,координатор за односе са јавношћу и медијима за јужни део Србије а члан  окружног одбора савеза потомака рата 1912-1920 чији је председник за Топлички округ Миломир Марковић.

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“69″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“240″ thumbnail_height=“160″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“1″ slideshow_link_text=“[Show slideshow]“ order_by=“sortorder“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]

У рат је 07.10 1912.године из Прокупља кренуо комплетан пук. 4.655 војника и подофицира и 60 официра. Кренули су људи у најбољим годинама,у рат је отишла младост и снага Топличког округа. Војевали су , побеђивали , освајали и ослобађали ! Својим животима плаћали сваку стопу слободе …6.априла 1915.године врховни командант краљ Петар II  пук проглашава најбољим у целој војсци…е од тога боље похвале нема! Низале су се битке ,дани, месеци, године!…средином децембра 1918.године пук је из Војводине повучен у Београд где је све до 05.05.1920.године задржан као гардијска јединица, обезбеђујући двор ,Народну Скупштину и Министарства. Формирањем гарде пук се демобилише и малобројни ратници из Топлице вратили су се у свој родни крај, попаљен и опустошен од бугарске окупације!…

Ратна застава Другог пешадијског пука 1.позива ,,Књаз Михајло“ који је носио почасни назив ,,Гвоздени пук“била је најодликованија у српској војсци а пук најодликованија јединица у српској војсци. Груди јунака ,,Гвозденог пука“ Кирила су највиша одликовања и по неколико пута!… 208 носилаца Карађорђеве звезде са мачевима од тога 36 двоструких носилаца. Многа друга одликовања китила су груди јунака ,,ГВОЗДЕНОГ ПУКА“ ,бораца за ослобођење Србије из Топлице, Јабланице и Заплања…. Живот дадоше за слободу приближно 32 официра,1239 војника и подофицира, рањених 148 официра,6492 војника и подофицира у борби . Губици од колере и тифуса никада нису утврђени…. Зато данашњи дан је дан победе српске војске  и вечно сећање на ,,гвоздене јунаке“ а ми потомци њихови ,остајемо вечни заветници слободе коју нам они оставише! Зато сви чланови окружног одбора гајимо све историјске традиције ратника Србије и у сарадњи са школама, удружењима ,друштвеним организацијама , и свим осталима који си добре воље,знања и креативности а све у циљу чувања националног бића и гајења савременог, слободарског напредног гајења традиција . У свим историјским датумима укључујемо младе нараштаје, организујемо фестивале родољубиве поезије.  На фестивалу родољубиве поезије ,,у славу и част МИЛУТИНА БОЈИЋА“ где је учешће узео цео југ СРБИЈЕ (Топлички,Јабланички,Нишавски и Пчињски округ) Милутин Милошевић је освојио прво место, Милена Перић друго а мене прогласише за најбољег рецитатора фестивала. Наше активности са војском Србије су на највишем нивоу где та сарадња даје велике резултате са међусобним активностима. Стога моје велико задовољство ће бити још веће када ускоро региструјем Удружење Топлички Гвоздени Пук “- КЊАЗ МИХАЈЛО“- У нади да ћу у млађима наћи снаге и енергије мојој срећи неће бити краја“ – казао је за наш портал Грујовић.

1 Коментар

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*