СТАЊЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ПУ ПРОКУПЉЕ ЗА ОКТОБАР 2023. ГОДИНЕ


Припадници Министарства унутрашњих послова Полицијске управе у Прокупљу, у месецу октобру 2023. године, одржали су повољно стање безбедности на територији коју покрива Полицијска управа у Прокупљу и остварили добре резултате рада.

У октобру 2023. године укупно је извршено 47 кривичних дела што је за 20 кривичних дела мање у односу на октобар месец 2022. године, и то: 39 дела општег криминала, 2 дела високотехнолошког криминала и 6 дела еколошког криминала, док кривичних дела из области привредног и политичког криминала није било.

Проценат расветљавања кривичних дела са НН извршиоцима у месецу октобру 2023. године повећан је за 16,23% у односу на исти период 2022. године.

Из области сузбијања наркоманије у октобру месецу 2023. године регистровано је 6 кривичних дела неовлашћено држање опојних дрога.

Стање Јавног реда и мира на подручју ПУ Прокупље у месецу октобру 2023. године је повољно, није било нарушавања јавног реда и мира на јавним окупљањима, нити нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.

У наведеном периоду 2023. године забележено је укупно 17 саобраћајних незгода, где није било погинулих лица, у саобраћајним незгодама у наведеном периоду, а такође је дошло и до смањења броја лица са тешким телесним повредама.

Полицијски службеници саобраћајне полиције поднели су 114 прекршајних пријава и 1472 прекршајна налога.

Напомињемо да је поступак постављања сигурносних камера за општу безбедност и аутоматску детекцију саобраћајних прекршаја на подручју ПУ Прокупље у завршној фази, чиме ће се унапредити стање безбедности у ПУ Прокупље и повећати број откривених саобраћајних прекршаја.

На подручју Полицијске управе у Прокупљу налази се 21 матична школа са 47 истурених одељења. Полицијски службеници ПУ Прокупље у току месеца октобра предузимали су мере на безбедносном покривању школа на подручју ПУ Прокупље. Ради спровођења адекватног обезбеђења, припадници полиције наставили су сарадњу са представницима школа, а у циљу повећања безбедности у школама, посебно ученика. До сада није било евидентираних тежих облика нарушавања Јавног реда и мира и вршења кривичних дела у зонама школе.

Припадници Полицијске управе у Прокупљу са представницима школа наставили су у месецу октобру да спроводе пројекат „Заједно и безбедно кроз детињство“ за ученике петог и седмог разреда на тему „Превенција вршњачког насиља у реалном и дигиталном окружењу“ и за ученике првог и другог разреда основних школа на теме „Безбедност деце у саобраћају“ и „Безбедност деце у ванредним ситуацијама“. Циљ наведеног пројекта је подизање свести ученика и могућност решавања конфликта без насиља и јачање школских тимова за спречавање вршњачког насиља.

Што се тиче ревизије оружја, од 05.08.2023. године до 31.10.2023.године, започето је 2.714 поступака ревизије.

Полицијска управа у Прокупљу ће и у наредном периоду наставити са активним безбедносним покривањем подручја, ради безбедносне превенције и спречавања извршења кривичних дела, прекршаја и остваривања адекватне безбедности саобраћаја на путевима.

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*