Светски дан хране

Данас 16.октобар се обележава као Светски дан хране. Месец октобар је проглашен за Месец правилне исхране. Разноврсна и правилна исхрана постала је тренд у свету, па и код нас, и веома је заступљен. Овај дан обележава се са циљем подизања свести, ширења информација и знања, али и мобилисања јавног мњења и фондова у корист глобалне борбе против глади. Један од циљева је да се формирају исправни ставови и понашање појединца у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани најшире популације, а посебно деце и младих.
Навике у исхрани нашег становништва нису на задовољавајућем нивоу. Више од половине становника Србије има проблем са прекомерном телесном тежином, при чему је 21%гојазно, а 35,1% у предгојазној категорији. У порасту је и број предгојазне и гојазне деце.
Много су већи изгледи за успех едукативних програма о правилној исхрани ако се са њима започне у најранијем детињству.Деца лакше усвајају здраве навике у исхрани, нарочито ако им се представе на занимљив и креативан начин.
 Правилна исхрана повољно утиче на здравље и квалитет живота, спречава масовне незаразне болести, спречава болести и стања који су последица неадекватне исхране, појачава одбрамбене способности, поправља психофизичку кондицију, радну способност и квалитет живота, доприноси усвајању одговарајућих стилова живота.
Формирање правилних навика у исхрани је важно, посебно када је реч о редовности оброка током дана, разноврсности намирница које се користе у исхрани, начину њихове припреме и количинама. Савреман начин живота донео је и промену у начину исхране коју карактеришу нередовни оброци, већи унос тзв. брзе хране, мањи унос поврћа и воћа.
Рационална исхрана представља однос између количине унете хране и количине утрошене у организму за одговарајуће процесе. Одступање од ове равнотеже доводи до преобилне или недовољне исхране. Уравнотежена или умерена исхрана представља оптималну количину хранљивих састојака. Равномерност оброка (дневни ритам оброка) представља неопходност да се у току дана узима више оброка са мањом количином хране.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*