Значење симбола – Крст, Peace, Детелина са четири листа

Многе симболе користимо врло често, а да се и не запитамо шта заправо значе и зашто је баш таква ознака послужила за означавање  и обележавање неке појаве, која је временом добила широко утилитарно значење. Многи „знаци“ имају мистериозну историју настанка и трајања, а употребљавамо их већ вековима. На пример, неки од њих су раније били симбол нечег доброг, а временом су преиначени у симболе „зла и несреће“, други, пак, чувају тајну настанка у погледу „дизајна“. Открићемо вам мистерију неких симбола.

Крст

Један је од најзаступљенијих симбола у свету. У хришћанству је привукао пажњу, након што је цар Константин прихватио хришћанство. Ипак, симбол је постојао још много пре Христа и употребљаван је као декоративни мотив у склопу других симбола и као справа за мучење и разапињање. Данас је крст сибол хришћанске вере јер подсећа на Христово страдање. Упозорава и поручује да морамо остати понизни у част његовог жртвовања за људски род.

Peace – мир

Овај симбол се појављује средином XX века, а дизајнирао га је Џералд Холтом. Био је замишљен као локални симбол за Алдермастон – марш против нуклеарног оружја. Настао је спајањем семафорских сигнала за нуклеарно разоружање „N“ и „D“. Његова употреба се брзо ширила Америком, током протеста шездестих година прошлог века, где је постао симбол мира и ознака, тада, популарне културе Хипика. И данас је широм планете остао познат и користи се као симбол за мир.

Детелина са четири листа

Овај симбол спада у симболе сујеверја, по ком је детелина са четири листа талисман среће, нарочито, ако се случајно пронађе. Међутим, у ирском фолклору лишће детелине представља хришћанску верзију Светог Тројства – Оца, Сина и Светог Духа. Четврти лист, који је нертко мањи од остала три, прдставља Божје благодети – срећу. Облик једног листа детелине је срце, па то може упућивати и на љубав. Пошто се детелина се четири листа налази и препознаје тешко у пољима пуним „обичне“ детелине, сматрамо је реткошћу, попут праве среће и зато је са истом и доводимо у везу.

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*