Род и квалитет грожђа на завидном нивоу

Пре неколико дана почела је берба грожђа у Топличким виноградима у прокупачком селу Гојиновац. Топлички виногради се простиру на површини од 50 хектара. У овом највећем Топличком виногорју берба ће се обавити на површини од 35 хектара.

– Временске прилике и примена свих агротехничких и заштитних мера резултат су доброг и квалитетног рода скоро свих врста грожђа, изјавио је менаџер у Топличким виноградима Драган Ковачевић и додао да око 80 радника дневно уберу 20 до 25 тона грожђа.

Он напомиње да је ово једна од бољих родних година и да очекује род од 240 до 260 тона. Зависно од сорте, проценат шећера креће се од 20 до 23 процента.

– Ово је девета година како се берба врши у виноградима. За разлику од претходне две године, овогодишњи род и квалитет су на завидном нивоу, изјавио је он и додао да ће се прерада обавити у сопственој, модерно-опремљеној винарији која се налази на пет нивоа чија корисна површина износи више од 8.000 квадратних метара.

Ковачевић је нагласио да очекује производњу од близу 200 хиљада боца различитих врста квалитетног вина.

Буду ли временске прилике наклоњене виноградарима очекује се да касне сорте грожђа буду обране у првој половини октобра.

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*