Стомак, а примиче се лето ? Не иде…

Драги мушкарци, а и припаднице лепшег пола, „стомак“ је у глобалу проблем који мучи већину популације, а разлог се заправо крије у дневним малим грешкама и навикама  које правите и којих се, наравно, лако можете одрећи.

На интернету можете наћи бројне дијете, радикалне и оне мање радикалне, правилнике исхране, препарате који обећавају не-враћање килограма, али навике су те које треба изменити. Ево неколико савета како би требало да изгледа дан по питању оброка, количине и садржаја. Истраживање је спровео италијански институт за здравље након препознавања озбиљног проблема гојазности код деце.

Наиме, пошто се пробудите организам се буди и време је за доручак ; по биолошком „сату“, све оно што конзумирате у првих 30 минута организам препознаје као храну – па уколико је то кафа, слаткиш, пециво пуно адитива или пак бурек јасно вам је где иду све те нездраве масти. Идеални доручак који бисте узели у тих првих 30 минута после буђења би могла бити нека овсена каша, шејк или протеински доручак – јаја, млади сир, поврће.

Након 3-4 сата од доручка, ваља појести ужину – свеже воће, попити свеже цеђени сок или уколико сте гладни појести кувано јаје, салату или воћни јогурт.

Ручак обично долази након 3-4 сата након ужине и слободно можете јести шта год желите, али је пожељно избацити хлеб из употребе, као и дезерт.

Ужина II је по редоследу након 3-4 сата од ручка и тада се не препоручује свеже воће већ коштуњаво.

Вечера је веома важна и ту се углавном праве грешке. Пракса је да се по некој логици и због савета, за који се и не зна одакле потиче, не вечера након 18 сати. Уколико тада не узмете последњи пут храну велики је шок за организам да проведе цело вече и ноћ без хране. Није ни чудо што онда прво узимање хране таложи у резерве, још уколико је то нездрав оброк одмах повећава и ниво шећера у крви. Стога, вечера је ОБАВЕЗНА и препоручује се 2-3 сата пред спавање и наравно треба бити лаганијег садржаја.

Грешке правимо када услед глади поједемо или попијемо несто слатко/газирано, што нас у тренутку засити, али подигне ниво шећера, затим након те ситости и нередовне исхране ниво шећера нагло опада и уколико наставимо истом методом – нешто брзо и слатко велике су шансе да оштетимо панкреас трајно.

Дакле, ако желите да се сузите у струку потребно је да пратите ове инструкције редовне исхране и одабране намирнице. Такође је једнако важно избацити из употребе слаткише, газирана пића и адитиве.

Вода је веома важна у овом процесу и свака особа треба да попије дневно по  1л воде на 25 кг тежине.

Савет/трик : Уколико немате потребу за водом, флашица воде са комадом ђумбира и менте може вишеструко да утиче на вашу потребу за истом.

Април је у току…имате времена.

Срећно!

 

 

Буди први са коментаром

Оставите коментар

Ваша емаил адреса неће бити објављена


*